Αξιοθέατα

Λαογραφικό Μουσείο Ελατοχωρίου
Το Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται στην πλατεία του Ελατοχωρίου δίπλα στο Κοινοτικό κατάστημα. Η συλλογή χαρακτηρίζεται από πλούσια εκθέματα « γεωργικών εργαλείων και χρηστικών αντικειμένων. Είναι οργανωμένη σε θεματικές ενότητες: οικιακά σκεύη, χρηστικά αντικείμενα και εργαλεία την διακρίνει η λιτότητα και παράλληλα η εφευρετικότητα των κατοίκων που ήταν υποχρεωμένοι να είναι αυτάρκεις και να καλύπτουν τις ανάγκες τους με ίδια μέσα. Για ξενάγηση σε γκρουπ επικοινωνήστε με το Δ.Σ του Λαογραφικού και Πολιτιστικού Ομίλου Ελατοχωρίου που έχει την ευθύνη του Μουσείου. Ανοιχτά τις Κυριακές 11:00-1:30 μ.μ. και τις αργίες.

Άγιος Νικόλαος
Ξεκινήστε με κατεύθυνση το παλιό Ελατοχώρι, μόλις φτάσετε στην πλατεία δεξιά στον πλακόστρωτο δρόμο προς τα πάνω θα δείτε τον Αγ. Νικόλαο. Ιστορικό κτίσμα της περιοχής με σπουδαία αρχιτεκτονικά στοιχεία, πολύτιμες τοιχογραφίες, μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και αγιογραφίες ανεκτίμητης αξίας. Οι ξυλογλύπτες από το Μέτσοβο λέγεται ότι χρειάστηκαν 27 χρόνια για τη φιλοτέχνησή του. Κτίστηκε τον 17ο αιώνα, το 1779, ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας ως μεταβυζαντινό μνημείο. Ο περιβάλλον χώρος του Ναού με τα πανύψηλα έλατα και το καταπληκτικό τοπίο ενδείκνυται ακόμα και για την τέλεση του Ιερού Μυστήριου του Γάμου. Λειτουργεί: 6 Δεκεμβρίου Αγ. Νικολάου, Δεύτερη ημέρα του Πάσχα, Δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων και 20 Μαΐου που είναι η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου. Για ξενάγηση σε γκρουπ επικοινωνήστε με την εκκλησιαστική επιτροπή.

Αϊνέρι
Από τον κεντρικό δρόμο και στη νότια πλευρά του Ελατοχωρίου ξεκινάει μονοπάτι το οποίο οδηγεί σε ένα εξαιρετικής ομορφιάς φαράγγι και στο Αι Νέρι. Στη διαδρομή αγναντεύεις τον Όλυμπο και το Θερμαϊκό κόλπο. Μέσα στο βράχο υπάρχει σπηλιά εκκλησάκι όπου κατά την παράδοση ασκήτεψε ο Αγ. Αντώνιος. Λέγεται ότι το νερό που πέφτει από τον βράχο έχει ιαματικές ιδιότητες. Παλιότερα συγκέντρωνε επισκέπτες για να θεραπευτούν από δερματικές κυρίως παθήσεις. Μήκος διαδρομής: 500 μ.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ - HOTEL ΜΥΘΟΣ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ - HOTEL ΜΥΘΟΣ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ - HOTEL ΜΥΘΟΣ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ ΠΙΕΡΙΑΣ

Παλιό Σχολείο Ρητίνης
Χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της ορεινής Πιερίας, έχει αναγνωριστεί ως νεότερο μνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού. Κτίστηκε το 1872 και σήμερα έχει διαμορφωθεί σε πολιτιστικό κέντρο. Βρίσκεται κοντά στην πλατεία της Ρητίνης.

Αρχαίο Λουτρό και Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου Ρητίνης
Από το Ελατοχώρι ξεκινήστε με κατεύθυνση τη Ρητίνη πρώην έδρα του Δήμου Πιερίων, μετά τη γέφυρα στα αριστερά υπάρχει πινακίδα Ρητίνη – Λαγοράχη. Πάνω στο δρόμο μπροστά από το εξωκλήσι της Αγ. Παρασκευής στην περιοχή «Παλεκλήσι» βρίσκεται το Αρχαίο λουτρό (αρχαιολογικό εύρημα), λέγεται ότι υπάρχει μια αρχαία πολιτεία από τον 3ο με 4ο αιώνα μ.χ.. από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια των βυζαντινών Ιουστινιανού και Θεοδοσίου. Συνεχίζοντας θα συναντήσετε πινακίδα προς Αγ. Γεώργιο. Είναι μεταβυζαντινό μνημείο με εξαιρετικές τοιχογραφίες του 14ου και 16ου αιώνα μ.χ. από τις παλαιότερες στην Πιερία με χαρακτηριστικά δείγματα της μεταβυζαντινής αγιογραφίας στο χώρο της Μακεδονίας. Ο περιβάλλον χώρος του Μοναστηριού είναι εξαιρετικός, ένα μπαλκόνι γεωλογικής ποικιλομορφίας και βλάστησης.
Μήκος διαδρομής: 4 χλμ .

Παλαιόκαστρος Ελατοχωρίου
Από το Ελατοχώρι ξεκινήστε με κατεύθυνση τα Ριζώματα στη Θέση Πλυσκό στρίβουμε δεξιά για το Προσήλιο συνεχίζουμε αριστερά στη θέση Άνω ΣΤ” Ράχη και φτάνουμε στην κορυφή του Παλιόκαστρου όπου υπάρχουν 3 πέτρινοι τοίχοι κατασκευασμένοι με ξερολυθιά. Τοποθεσία με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, χρησίμευε ως καταφύγιο σε περίοδο επιδρομών. ‘Εχουν εντοπιστεί από τους κατοίκους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ευρήματα από διάφορες ιστορικές περιόδους. Μήκος διαδρομής: 17 χλμ.

Αρχαίο Λατομείο – «Σεντούκια»
Πορεία: Ελατοχώρι, Ρητίνη, Βρία, οικισμός παλιάς Βρίας, Αρχαίο Λατομείο. Ξεκινήστε από το Ελατοχώρι, (στην πορεία Θα συναντήσετε την εκκλησία «Παλιοπαναγιά») αφού διασχίσετε την Ρητίνη και την Βρία ακολουθείστε τον δρόμο προς τον παλιό οικισμό Βρίας. Θα βρείτε χώρο ξεκούρασης και φαγητού στην ύπαιθρο, στο χώρο βρίσκονται διάσπαρτες εγκαταλελειμμένες διώροφες πέτρινες κατοικίες χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής της περιοχής καθώς και την εκκλησία του Αγ. Νικολάου που χτίστηκε το 1800. Στο αρχαίο Λατομείο Μαρμάρου είναι εμφανείς οι τομές από την κοπή του μαρμάρου, μεγάλα τετράγωνα κομμάτια μαρμάρου και διάσπαρτες στο χώρο ημικατεργασμένες κολώνες. Με ολιγόλεπτη ανάβαση μετά το Αρχαίο Λατομείο μπορείτε να φτάσετε στη Θέση «Μάρμαρο» όπου υπάρχει άφθονο πόσιμο νερό από την πηγή «Κούτλος» και κιόσκι για ξεκούραση.